Keaton Cinema / Brande Bio

Brande Bio
Af Jens‐Chr. Kjær i samarbejde med Preben Housted
11. maj 2009


i 1980 boede jeg i Torvegade nr. 7. eksisterer ikke mere, men fra min første sal havde jeg en fin udsigt til min nærmeste verdensdel, gavlkunst, Hosekræmmeren og bagsiden af Blichersvej og Storegade.

Dette år begyndte der at ske noget i Madsens Hotel, og til sidst blev jeg så nysgerrig, at jeg måtte finde ud af hvad der skete.

Det viste sig at være Preben Housted og Jan Dyrlund, der var i gang med at indrette en biograf på førstesalen af Madsens Hotel.

Vi kom i snak og det endte med at jeg blev involveret. Til at begynde med var det trykning af programhæfter , jeg havde et lille offset trykkeri på det tidspunkt, senere blev det også til billetsalg, udskænkning af kaffe og lignende. Men det blev også henadvejen til et operatør job. Det var faktisk lidt spændende at komme bag ”om lærredet” og se hvordan man egentlig fik sat filmen i apparaturet og fik det til at snurre. Det sjove kunne dog hurtig gå af, når filmen undervejs knækkede især hvis det skete efter fremvisnings delen på vej mod opsamlings rullen, for så lå hele filmen på operatørrumnets gulv, og skulle spoles om igen inden vi kunne starte på ny.

Der blev vist mange gode kvalitets film blandt andet Deerhunter, Moliere, 1900 (del I og II samme aften med stor succes) og desuden filmen Barry Lyndon, hvor min søster Bodil og jeg klædte os ud i 1800‐tallets tøj. Biografstolene blev hentet i Middelfart og i øvrigt senere endte på
Præstelundskolens lille biografsal. Det var en lille sal, med 59 siddepladser. Selve salen lå over diskoteket Trinbrædtet, hvilket ikke altid harmonerede med hinanden. Forhal og billetsalg lå som skrevet på førstesalen over Krostuen langs med Storegade.

Før Keaton Cinema var lokalet blandt andet stedet for festlokalet Bamboo Klub,hvor jeg kan huske at Brande Badminton Club havde nogle af deres årlige klubfester.

Endnu før Keaton og Bamboo var Madsen Hotel også stedet, hvor Brande Biograftheater startede inden Th. Madsen blev nødt til at udvide, og bygge den ny Brande Bio på den anden side af Storegade på Håndværkerforeningens lystanlægs grund. Der er i dag Café Buster og Bowling center.

Vi fik sat et stort skilt op over indgangsdøren og malet facaden, samtidig med opsætning af udstillings montre , så byens borgere kunne se, hvad der blev vist i biografen. Skiltet blev designet af Ib Housted og var håndmalet. Valget var så, at enten gik man til højre og ind i krostuen, eller også gik man op ad trappen til Keaton.
Starten på Keaton Cinema skulle jo helst være noget specielt, så det lykkedes at få lov til at vise gamle Keaton stumfilms klassiker og prikken over i’et blev at Eric Storél agerede stumfilms-pianist.

Vestergaards hotel 1897 omdøbt til Madsens hotel 1922. Keaton Cinemas facade 1982

I forlokalerne havde selvfølgelig billetsalg og en mindre kiosk/café og på væggene havde vi skiftende udstillinger af malerier, fotografier etc.
Vi havde blandt et samarbejde med Galleri Image, Århus.

Efterhånden var vi så flere rødder, der holdt og hjalp til. Preben selvfølgelig, men også Merete Andersen, Kirsten Højlund Eskildsen, Eric Storél og jeg kan huske, at jeg spillede en del kinesisk skak med Zachariasen, fornavnet undviger mig for tiden.
Blandt de personer, som også var på stedet, var journalistelever (Klaus Jessen, Birgitte Kaltoft og Erik ?)hos Vejle Amts Avisen, hvilket jo var forfriskende indslag i vores syn og mening om verdslige, som kulturelle emner.

Fra forlokalet Merete Andersen, Jan Dyrlund og Preben Housted.

Det var også her at foreningen Levende Branditter opstod, med bl.a. hjælp fra Jan Svendsen, havde vi stiftende generalforsamling den 9. april 1981, og foreningen tilbyd særlige filmaftner, debat, foredrag og folkemusik med blandt andet Iain MacKintoch og Hamish Imlach. Men vi havde faktisk
rigtig mange gode arrangementer, som foregik i Keaton Cinema og på biblioteket samt Hotel Dalgas.
Det var Per Højholt (Gitte monologerne), Dan Turell, Simon Rosenbaum, Savage Rose, Total Petrolium, Voxpop og Troels Kløvedal. Eric Storél havde også sin Kabaret Buldog et par gange i Keaton.
Foreningen holdt sig flydende i 2 år.

16 mm. filmklubben ”Kino” eksisterede et års tid og blandt flere film viste vi ”Animal Farm” og ”Gummitarzan” .

Ronald Risvig Hansen og jeg havde et projekt med ”Brande Digte” , som vi havde skrevet , indrammet og solgte til byens butikker.

I slutningen af Keaton Cinema’s tid skiftede hotellet ejere, og det hele blev lidt besværligt. Det endte med at Finn og Agnes Olesen lod Preben Housted og Eric Storél købe Brande Bio, så vi lod Keaton Cinema nedlægge og flyttede aktiverne over i Brande Bio. Brande Bio var iøvrigt kun nr. 2
biograf i Danmark, der have fået installeret 6 spors surround sound, og det blev afprøvet på filmen Amadeus.

Madsens Hotel er i dag erstatet af en ny bygning med lejligheder og skiftende butikker i gadeplan.

Brande Bio blev nedlagt med baggrund i Eric Storél’s helbred, hvorefter Preben Housted kom til at stå alene med sagen. I 1985 trak jeg mig ud af biografen for at pleje min familie, arbejde etc. Og 1987 blev bygningen solgt og der kom Bowling center. Inventaret blev købt af Nordisk film.

Eric Storél og Preben Housted kigger på plakat udstillingen ved Brande Bio. Det er ved at være sidste udkald for Brande Bio, den lukker 24/7- 1988.